Yönerge verirken nelere dikkat etmeli?

Yönerge takibinden kastımız çocuğun söz dinlemesi aslında, verilen bir yönergeyi tamamlaması. Öğretmenler ve aileler olarak verdiğimiz yönergelerin takibinin her zaman gerçekleşmediğini deneyimliyoruz. Peki söylediklerimizin gerçekleşmesi için neler yapabiliriz?


Kimi zaman yönerge verdiğimizi sanıyoruz ama bir bakmışız ki soru sormuşuz çocuğumuza. "Montunu giyer misin?" sorusunun cevabı pek tabii "hayır" olabilir. Sormak yerine yönergeyi söylemek bireyin zihninde bir seçimden çok, yerine getirilmesi beklenen bir istek olarak canlanabilir. "Montunu giy" cümlesi, tamamlanması gereken bir yönergeye daha yakın ve gerçekleşme ihtimali daha yüksek.

Bazen de kişi seçmekten hoşlanır, seçenekleri olmasından. Eğer çocuğunuzun matematik ödevini yapması ve odasını toplaması gerekiyorsa, ona hangisini önce yapmak istediğini sormak da işleri kolaylaştırabilir. Önce neyi yapmak istediği sorulduğunda, kişi ikisinin de yapılması gerektiğini bilir ancak hangisinden başlamakta özgür olduğunu hissettiğinde motivasyonu artabilir.